Το Τραγούδι των Νιμπελούνγκεν

Το τραγούδι των Νιμπελούνγκεν χαρακτηρίζεται «ως το ωραιότερο ίσως μεσαιωνικό έπος, ως η αντίστοιχη Ιλιάδα της γερμανικής φιλολογίας». Ένα απόσπασμα από το κείμενο του εξωφύλλου μας πληροφορεί: «Αυτό είναι το μυθολογικό σύμπαν του σκοτεινού και βλοσυρού αυτού ποιήματος, που ενένευσε τον Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν στην συγγραφή της διάσημης τριλογίας του Ο άρχοντας των δαχτυλιδιών, τον Ριχάρδο Βάγκνερ, στη σύνθεση της θαυμαστής τετραλογίας του Το δαχτυλίδι των Νιμπελούνγκεν, αλλά και τον Φριτς Λανγκ που το μετέφερε υποδειγματικά στη μεγάλη οθόνη.»

Κάπως έτσι ξεκινάει η ιστορία αυτή, προϊδεάζοντας τον αναγνώστη για τη συναρπαστική εξέλιξη του έργου και ουσιαστικά θέτοντας στο επίκεντρο μια γυναίκα, την Κρίμχιλντ, που η μοίρα της θα καθορίσει τη ζωή και τον θάνατο όλων όσων θα εμπλακούν άμεσα ή έμμεσα στον μεγάλο πόνο της καρδιάς της. 

Κι ενώ ζούσε μέσα σ’ αυτήν την μεγαλοπρέπεια, η Κρίμχιλντ ονειρεύτηκε ότι είχε μεγαλώσει ένα γεράκι, ένα όμορφο πουλί, δυνατό και άγριο, όμως, μπροστά στα μάτια της, δύο αϊτοί το ξέσκιζαν με τα νύχια τους: τίποτα στον κόσμο δεν θα μπορούσε να της προξενήσει μεγαλύτερη θλίψη.

Διηγήθηκε το όνειρο στη μάνα της, την Ουότε, αλλά κι εκείνη δε μπόρεσε να δώσει καμιά καλύτερη ερμηνεία από αυτήν: «το γεράκι που μεγαλώνεις, είναι ένας άντρας από ευγενή γενιά, γρήγορα όμως θα τον χάσεις, εκτός κι αν ο Θεός θελήσει να τον φυλάξει».

«Τι μου μιλάς για άντρα, πολυαγαπημένη μου μητέρα! Δε θέλω να γνωρίσω ποτέ την αγάπη κάποιου ήρωα. Θέλω να μείνω όμορφη μέχρι να πεθάνω, κι όχι να βασανιστώ για την αγάπη κάποιου άντρα».

«Μην απαρνιέσαι τόσο πολύ τον έρωτα», είπε η μητέρα της. «Αν η καρδιά σου πρόκειται μια μέρα να γνωρίσει την ευτυχία στον κόσμο αυτό, τούτο θα γίνει μόνο μεσ’ απ’ την αγάπη ενός άντρα. Θα είσαι όμορφη νύφη, όταν ο Θεός σε αξιώσει να πάρεις έναν ευγενή ιππότη».

«Σώπα μάνα μου, σε παρακαλώ», είπε εκείνη. «Από πολλές γυναίκες έχει συχνά φανεί ότι το τίμημα της αγάπης είναι στο τέλος ο πόνος. Θα τ’ αποφύγω και τα δύο, κι έτσι θα γλυτώσω από κάθε δυστυχία».

Έτσι, έβγαλε η Κρίμχιλντ την αγάπη από την ψυχή της. Από τότε έζησε πολλές ευτυχισμένες μέρες, χωρίς να γνωρίσει κάποιον άντρα που θ’ άξιζε να τον αγαπήσει. Στο τέλος όμως παντρεύτηκε με μεγάλες τιμές έναν γενναίο πολεμιστή.

Ο ιππότης αυτός ήταν ακριβώς εκείνο το γεράκι που είχε δει στ’ όνειρό της, όπως το είχε εξηγήσει η μητέρα της. Πόσο φριχτά εκδικήθηκε αργότερα τους πιο στενούς της συγγενείς, που τον δολοφόνησαν! Τον θάνατό του τον πλήρωσαν πολλές μανάδες, χάνοντας τους γιους τους.

Το βιβλίο μπορείτε να το παραγγείλετε από την Νέα Γενεά στον παρακάτω σύνδεσμο:

Το Τραγούδι των Νιμπελούνγκεν

Die Nibelungen – Ταινία γερμανικής παραγωγής του 1966-67 με ελληνικούς υπότιτλους

27 Μαΐου, 2018

Ενιαία τιμή βιβλίου: Νομοθεσία 2018

27 Μαΐου, 2018