Ο Γεώργιος Γρίβας Διγενής για τον Ιωάννη Μεταξά

 

Ο Γεώργιος Γρίβας Διγενής στις 11 Αυγούστου του 1947 θα γράψει εγκωμιαστικά σχόλια για τον Ιωάννη Μεταξά στην «Εφημερίδα των Χιτών», όχι μόνο για το «ΟΧΙ» στο τελεσίγραφο της Φασιστικής Ιταλίας, αλλά και για το καθεστώς που επέβαλε ο Εθνικός Κυβερνήτης στις 4 Αυγούστου του 1936. Είναι γνωστό εξάλλου ότι ο Γρίβας είχε μετατεθεί από τον Αύγουστο του 1939 στο 3ο Επιτελικό Γραφείο του Γ.Ε.Σ. και τοποθετήθηκε στο τμήμα επιχειρήσεων έχοντας άμεση επαφή με τον Αλέξανδρο Παπάγο. Με την έναρξη του πολέμου θα ζητήσει να βρεθεί στην πρώτη γραμμή του μετώπου κάτι το οποίο δε θα γίνει δεκτό διότι θεωρείτο χρήσιμος για τον σχεδιασμό των επιχειρήσεων. Εν συνεχεία παραιτείται από τον Στρατό διαμαρτυρόμενος, κάτι το οποίο έχει βαριά ποινή εν εξελίξει εμπόλεμης κατάστασης της χώρας. Τελικώς ο αρχιστράτηγος Παπάγος τον έστειλε στην πρώτη γραμμή του πυρός ως «Επιτελάρχη της ΙΙ Μεραρχίας Πεζικού». Τότε είχε τον βαθμό του Ταγματάρχη αλλά στις 19 Δεκεμβρίου του 1941 θα προαχθεί με τον βαθμό του Αντισυνταγματάρχη ακολουθώντας τον Παπάγο στα Ιωάννινα ως βασικό στέλεχος του επιτελείου του. Στις 23 Ιανουαρίου του 1941 ο Γρίβας θα αντικαταστήσει τον Δημήτριο Χριστοδουλίδη στη θέση του Επιτελάρχη. Ας δούμε όμως τι έγραφε για τον Ιωάννη Μεταξά:

«Ο Θεός σχωρέσοι την ψυχή του Μεταξά. Και να την σχωρέση δυο φορές. Διότι εμούτζωσε τους πολιτικούς και εξέσχισε το Σύνταγμα προ της ανάγκης να σωθή η Ελλάς. Διότι επρόλαβε και εκτύπησε τον κομμουνισμόν ώστε να πραγματοποιηθή το Αλβανικόν έπος. Υπήρχε και τότε Κυβέρνησις και Βουλή. Ο κίνδυνος της ακυβερνησίας και ο εκ του κομμουνισμού τοιούτος, έστρεψε τα βλέμματα του τότε πολιτικού κόσμου προς διαφόρους πολιτικάς λύσεις. Όλοι ανεγνώρισαν ότι απαιτούνται στιβαρά χέρια για να σωθή ο τόπος. Πολλοί, αν όχι όλοι, ήθελον μια δικτατορία, ουδείς όμως ετόλμα να αναλάβει τας ευθύνας της. Και τότε, επρόβαλε ο Μεταξάς και είπε: Θα αναλάβω ΕΓΩ. Και ανέλαβε. Και έσωσε τον τόπον. Διότι έδωσε ΠΝΟΗΝ. Προπαρασκεύασε την Χώραν και την ωδήγησε. Ας επικρίνουν όσον θέλουν, σήμερον, οι ψοφοδεείς πολιτικοί και μερικοί πικρόχολοι επικριταί του.»

Πολύ απλά ο Γεώργιος Γρίβας, ο Αρχηγός της οργάνωσης «Χ» που στόχο είχε να συνεχίσει τον αγώνα εναντίον του Άξονος κατά τη διάρκεια της Κατοχής καταφέρεται εναντίον των επικριτών και των συκοφαντών του Ιωάννη Μεταξά, και μάλιστα αυτό το κάνει 6 χρόνια μετά τον θάνατο του Εθνικού Κυβερνήτη. Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα εμβατήρια της «Χ» έλεγαν ότι πολεμούσε τους Ιταλούς, τους Γερμανούς, τους Βουλγάρους και τους Βουλγαρόφιλους. Και τέλος ας επισημάνουμε τι έγραφε ο Γρίβας στην εφημερίδα «Πατρίς» της Λευκωσίας στις 20 Σεπτεμβρίου του 1971: 

«Μετά την κατάληψιν της Ελλάδος υπό των Γερμανοϊταλών και μέσα εις τη γενικήν απογοήτευσιν εκ της αδίκου επιθέσεως και της Γερμανίας εναντίον της Ελλάδος, το σώμα των Ελλήνων αξιωματικών εθεώρησε καθήκον του να συνεχίση τον αγώνα εις την κατακτηθείσαν Ελλάδα εναντίον του Άξονος.»

Αυτός ήταν ο Γρίβας κατά την περίοδο της 4ης Αυγούστου, του πολέμου της Ελλάδος με τον Άξονα και κατά την περίοδο της Κατοχής ως επικεφαλής της «Χ». Ο Σπύρος Παπαγεωργίου στο βιβλίο του «Ο Γρίβας και η »Χ» – Το χαμένο αρχείο» στη σελίδα 99 γράφει ότι ο Γεώργιος Γρίβας Διγενής ήταν πιστός στον Ιωάννη Μεταξά και τον βασιλιά Γεώργιο Β’. Κυνηγήθηκε από τα Τάγματα Ασφαλείας, από την Κατοχική Κυβέρνηση Ράλλη και από τους Γερμανούς.


Αλέξανδρος Καρράς

Από το βιβλίο «Η Ήπειρος Προμαχούσα» του Αντιστρατήγου Χαράλαμπου Κατσιμήτρου:

Screenshot_8.png